Sökrutan laddar

Hyra bil på semestern

Det blir alltmer populärt att resa på semester i hyrbil. Det är nämligen en mycket praktisk och bekväm lösning. Många väljer att flyga till huvuddestinationen och sedan hyra bil för att utforska omgivningarna på egen hand. Vissa gör till och med så att de använder hyrbil för hela bilsemestern. Med hyrbil kan man välja en bil som passar perfekt för behoven vad gäller storlek, extrautrustning, med mera. Dessutom kan det kännas tryggare att kryssa på motorvägarna i en helt ny och mycket säker bil än i den egna.

Att hyra bil är inte den djungel som vissa tror. Det finns dock, som med allt annat, saker att tänka på. Framför allt finns det några smarta tips att använda sig av. Här är fem tips inför semestern i hyrbil.

Boka i tid

Oavsett när du reser och oavsett vilken typ av hyrbil du önskar är det klokt att vara ute i god tid. Det är minst sagt snopet att inte kunna få tag på den hyrbil du behöver bara för att du har varit sen med att boka. En annan fördel med att boka i tid är att du kan få ganska rejäla rabatter. Priserna går vanligtvis upp ju närmare man kommer. Det är även mycket fördelaktigt att boka innan avresan jämfört med att gå till en uthyrare vid ankomst till resmålet.

Boka extrautrustning

Hyrbilar kan förses med all tänkbar extrautrustning. En funktion många väljer till är GPS. Om du kör i utlandet är en GPS nästan oumbärlig men ofta är Google Maps ett mycket bra alternativ. Speciellt i EU där det numera är samma pris för dataroaming som i Sverige. Annan utrustning att boka är barnstolar. Kom ihåg att alltid lägga till detta vid bokningen, så att du inte riskerar att bli utan nödvändig extrautrustning när du ska hämta upp hyrbilen.

Undersök vilka hämtnings- och lämningsställen som finns

Att köra tillbaka hyrbilen till hämtningsstället kan vara en mindre rolig del av semestern. Många biluthyrare är flexibla med var du kan lämna bilen. Om du har särskilda önskemål kring lämningsplats, så undersök med fördel vilka möjliga lämningsställen du har att välja mellan när du bokar bilen.

Försäkring och självriskeliminering

Vissa försäkringar har en hög självrisk och försök därför att använda ett kreditkort som tecker denna kostnad. Det går även själv att teckna till en försäkring som tar bort självrisken för att inte påverka semesterkassan vid en eventuell olycka. Det behöver inte hända något med bilen, men det är inte värt att ta risken att behöva betala stora pengar för eventuella skador när det ibland mycket enkelt går att skydda sig mot dessa kostnader. Läs mer om försäkring på hyrbilar.

Hyr bilen per dygn

Hyrbilspriserna är alltid baserade på ett helt dygn, vecka eller månad. Det kan därför vara bra att veta att hyra ett dygn (24 timmar) är samma pris som att hyra en kalenderdag.